
Luisterwandeling ‘Het Pratende Huis’ (dagelijks)
Luister naar ‘Het Pratende Huis’; een audio-ervaring en luisterwandeling bij dijkmagazijn in Wieringerwerf.

Programma 80 Jaar Gat in de Dijk
Op 17 april is het 80 jaar geleden dat de Duitsers de dijk opbliezen en de Wieringermeerpolder onder water kwam te staan. Deze inundatie heeft diepe impact gehad op het gebied maar de gebeurtenis is op nationaal niveau nauwelijks bekend. Op zaterdag 19 april 2025 gaan wij de onderwaterzetting herdenken met het volgende programma.
NB DE LEZING VAN PIM ALDERS IS WEGENS OMSTANDIGHEDEN AFGELAST!!
Programma: 11.00 - 14.00 uur
Zaterdagochtend 19 april laten we in het dijkmagazijn foto’s en filmmateriaal van vlak na de inundatie zien. Daarnaast tonen we ook allerlei reparatiematerialen die de dijkmagazijnen herbergden en die de dijkwachters vroeger nodig hadden bij een eventuele dijkdoorbraak.
Iedereen is welkom en de toegang is gratis.
Er is ook koffie, thee en koek.

Wandel-lezing 80 Jaar Gat in de Dijk (Medemblik)
Op 17 april is het 80 jaar geleden dat de Duitsers, bijna aan het einde van de oorlog. de dijk opbliezen en de Wieringermeerpolder onder water werd gezet: de zogenoemde ‘Inundatie’.
Ter gelegenheid hiervan organiseren we meerdere activiteiten waaronder een wandel-lezing bij Medemblik startend bij het beroemde gemaal Lely. Willem van der Ham, sociaal geograaf en historicus en Lely-biograaf, wandelt met ons mee en vertelt over de rol van het beroemde gemaal Lely bij de aanleg in 1930 en bij het weer droogpompen van de polder in 1945.
We bezoeken een aantal historische panden met bijzondere verhalen en bezoeken de plek waar tijdens de inundatie werd ‘gejut’ en mensen de restanten van weggespoelde boerderijen kwamen oppikken.
We organiseren deze wandeling i.s.m de Westfriese Bibliotheken.
Tickets
Tickets 6,- p.p. ,
Aanmelden kan via de Westfriese Bibliotheken
Aanvang 11.00 uur, verzamelen bij het toeristisch overstappunt bij gemaal Lely.

Expeditie 'Droogte!'
Op zondag 16 maart starten we weer met onze DIJK-wandelingen. Dit jaar staan onze activiteiten in het teken van ‘Aarde(n)’ en gaan we de bodem onder onze voeten in de Wieringermeerpolder verkennen. Dat doen we graag al pratend en wandelend met experts en met mensen uit de omgeving. Dus woon je in de Wieringermeerpolder, of ben je gewoon geïnteresseerd in dit onderwerp, wandel dan mee en praat mee over jouw aarde of de klei onder je voeten.
De eerste wandeling van dit seizoen wordt begeleid door wetenschapsjournalist René Didde.
René is auteur van het boek ‘Nederland Droogteland’ waarin hij op een heldere manier uitlegt waarom droogte in Nederland een probleem is en waar mogelijke oplossingen liggen.
We wandelen vanaf het dijkmagazijn over de dijk, langs het IJsselmeer, door de natte Dijkgatsweide, over bruggetjes en door het sompige Dijkgatsbos. Hoezo is er sprake van droogte kan je je afvragen? Toch kan René ons als geen ander uitleggen waarom juist niet het dreigende water maar het gebrek eraan ons grootste probleem in Nederland dreigt te worden. Hij vertelt over waterschaarste, verzilting en bodemdaling.
In zijn boek zet hij uiteen hoe Nederland zich eeuwenlang ontworstelde aan het overvloedige water. Er werden dijken gebouwd, waterkeringen aangelegd en land op het water veroverd. Maar de laatste jaren kampt Nederland met langdurige periodes van droogte. De bodem verdroogt, verzilt en verzakt. En dat terrwijl er ook meer perioden van extreme neerslag zijn. Hoe kan dat, en vooral: hoe lossen we het op?
Wat zijn de effecten van droogte en wat merken we er zelf eigenlijk van? Hoe gaan ze in de stad om met droogte en hoe op het platteland? En nu we in toenemende mate te maken krijgen met waterschaarste, hoe ziet het waterbeheer er in de toekomst dan uit? René is optimistisch en ziet kansen in het koppelen van technisch vernuft aan een door water en bodem gestuurde ruimtelijke ordening. En wat kunnen wij daar zelf aan bijdragen? Wandel en praat mee!
We starten om 11.00 uur bij het dijkmagazijn van Wieringerwerf, we drinken koffie & thee en gaan op pad. Rond 13.00 uur zijn we weer terug bij het dijkmagazijn.
Zie voor de precieze locatie google maps: Dijkmagazijn Wieringerwerf.
Parkeren kan bij het wandelstartpunt Dijkgatbos. Vanaf hier is het circa 10 minuten lopen naar het dijkmagazijn.
Meld je aan via info@dijk.nl en reserveer je plek. Deelname: 6,-.

Naar het einde van de wereld en weer terug
Als onderdeel van het jaarlijkse festival Warming Up van de Tolhuistuin in Amsterdam, verzorgen wij op zaterdag 9 november een expeditie vanuit de Tolhuistuin naar het dijkmagazijn en het Gat in de Dijk.

Open Monumentendag
Op zondag 15 september openen we de deuren van het dijkmagazijn in Scharwoude. De verbouwing is op dit moment in volle gang en we verwachten in september de voltooiing van dit interessante bouwproces te bereiken.
Lees er meer over via deze link.

Festival Gat in de Dijk
Festival Gat in de Dijk is een nieuw, kleinschalig event aan het IJsselmeer, in de Kop van Noord-Holland; een muziekwandeling met akoestische optredens op de dijk, bij de zorgboerderij en in het bos.
Het gebied bij het monument Gat in de Dijk, op de Wieringermeerdijk, is behalve een historische plek óók een zeer geliefde natuurlocatie met wijds uitzicht over het IJsselmeer, over de Wieringermeerpolder en het Dijkgatbos. Deze magische omgeving vormt op zaterdag 14 september het decor van een wandelend festival waarbij je op verschillende bijzondere locaties verspreid door het landschap een unieke muziekervaring kan beleven. Boven op de dijk, op een open plek in het bos en bij de Zorgboerderij Dijkgatshoeve.
Tijdens dit festival kan je bij het dijkmagazijn boven op de Wieringermeerdijk, behalve van muziek ook genieten van cultuur, verhalen en lekkere streekhapjes van Lotte Kook! en biertjes van de Helderse Jongens.
Om 14.30 uur geeft Hans van der Made, derde generatie steenzetter, een lezing in het kader van 100 jaar Zuiderzeewerken bij het monument Gat in de Dijk over de geschiedenis van de plek en zijn werk aan de dijken in Noord-Holland.
Muziekoptredens van:
- Boaz
- Pieternel
- YORI
- Rosa Spruit
- Niels Buijs
- P.J.M. Bond
- Frank Bond
- Inge Lamboo
- Stille Disco met dj Ed Rock (vinyl only)
Praktische informatie en Tickets
Koop je ticket á 17,50 p.p. en wandel van optreden naar optreden en drink bij ondergaande zon een drankje terwijl je vanuit je strandstoel over het IJsselmeer tuurt. Zie het blokkenschema hieronder.
De startlocatie is het dijkmagazijn aan de Noorderdijkweg 12-d, Wieringerwerf.
NB. Het dijkmagazijn bevindt zich op een dijk waar geen parkeergelegenheid is. Gelieve te parkeren bij het wandelstartpunt Dijkgatbos en in enkele minuten naar de locatie te wandelen.
Download het kaartje hier.
Over de artiesten
Pieternel
De Amsterdamse zangeres en songwriter Pieternel brengt een verfrissende mix van pop met americana- en folkelementen Met haar krachtige stem deelt ze verhalen die onder haar huid liggen en schildert ze intieme portretten. Met haar rauwe en filterloze blik is ze krachtig in al haar kwetsbaarheid.
Pieternel maakte een indrukwekkende entree in de muziekscene met haar EP ‘All Night Cafe’ en haar debuutalbum Roosevelt Island, opgenomen in het legendarische Nashville, Tennessee, met topproducers Helge Slikker (Gouden Kalf winnaar) en Femke Weidema (Grammy Award winnaar).
Na een burn-out en de pandemie bracht ze haar album “Underneath this Skin” (2023). Het resultaat: Pop Americana songs van een vrouw op zoek naar haar plek in de maatschappij die maar door raast. Krachtig in al haar kwetsbaarheid.
Met haar single ‘A Heart Like That’ als NPO Radio 5 MAXI single en ‘Underneath This Skin’ in de Airplay Top200 en een nummer in de Spotify playlist ‘Easy on Sunday’ heeft Pieternel bewezen een blijvende impact te maken. Ze tourde langs theaters met haar show All Night Cafe, trad op in clubs met Judy Blank, als special guest met de Blue Grass Boogiemen en stond in het voorprogramma van iconen als Brandy Clark, Levi Hummon, Tim Akkerman en Angaleena Presley.
Pieternel, foto: Vera van Dam
Rosa Spruit
‘Zoals Rosa tussen de liedjes door...en in haar liedjes vertelde over haar leven?!
Warm...subtiel...en krachtig! En met humor...
Ja, ik ben vanmiddag 'n paar keer verdronken...
...in héél mooie liedjes!’ - Andre Stabel
Op haar 24e staat de Nederlandse singer-songwriter Rosa Spruit bekend om haar pakkende en diepgaande popgeluid. Met een stem die recht door zee gaat, krijgt ze iedereen stil. Ze vertelt met haar nummers over hoe ze het leven ervaart als 24-jarige en laat mensen met een twist kijken naar de problemen in de wereld.
Het afgelopen jaar markeerde een bloei in Rosa's muziekcarrière; ze betrad het podium van Het Paaspop Festival en was te horen op landelijke radio. Haar album ‘Tussen Stad En Platteland’ bestaande uit hertaalde dialectnummers met een zelfgeschreven titelsong, ontving lovende recensies waaronder een bijzonder positieve beoordeling van het muziektijdschrift HEAVEN.
Nu geeft ze haar geluid een moderner randje. Haar single ‘Verdwaald’ vangt de complexiteit van haar levensfase. In dit nummer deelt ze openhartig haar gevoelens over het nemen van belangrijke beslissingen op een leeftijd waarop de wereld aan je voeten ligt, maar de richting nog onduidelijk is. Het is prima om af en toe niet te weten welke weg je moet inslaan en ‘Verdwaald’ te zijn tussen alle keuzes die het leven je biedt…
Quotes:
'Op Tussen Stad en Platteland laat ze horen dat haar jeugd zich niet alleen vertaald heeft in een bijzonder fraaie stem maar ook in exact het juiste gevoel om dit soort verhalende liedjes aan de man te brengen.
...het levert een welhaast een perfecte Nederlandstalig singer-songwriter plaat op.'
Pieter Wijnsteker – Heaven
Rosa Spruit
Niels Buijs
Niels Buijs, o.a. bekend als de frontman van Sigh Hollywhoo, brengt in het najaar zijn solo debuutalbum 'The Lowlands' uit.
Na de release van Learning still zijn de ambities van de Noord-Hollandse singer-songwriter Niels Buijs geen geheim meer. Er is een debuutalbum op komst!
Wat begon als een handvol akoestische demo's bij het PX Songwritersguild, is uitgelopen tot de opname van een compleet studioalbum. 3voor12 Noord-Holland roemt de muziek als 'americana langs het IJsselmeer'.
Boaz
’Boaz Roelevink is op 20 januari 2002 geboren in het Friese stadje Franeker, maar toen hij anderhalf jaar was verhuisde hij met zijn familie naar Zuid-Afrika. Er werd in het gezin veel muziek gedraaid en al snel ontdekte hij zijn liefde voor country, blues en soul. Tussen de wijngaarden rondom het huis stond de jonge Boaz vaak met zijn vader te zingen. Op 13-jarige leeftijd en inmiddels met zijn familie teruggekeerd naar Nederland, pakte hij een gitaar op, en zo geschiedde.
Nadat Boaz in 2020 de finale bereikte in de SBS6 talentenshow We Want More, werd het hem duidelijk dat hij zijn leven wilde wijden aan muziek. Hij begon zijn eigen liedjes te schrijven en in samenwerking met meer ervaren muzikanten als Maurice van Hoek en Mercy John ontwikkelde hij zijn vaardigheden als songwriter. Met als veelbelovend resultaat het album ‘Keep It Simple’, met elf gloedvolle gitaarliedjes met een oorsprong in de Amerikaanse rootsmuziek, waarin hij tekstueel zijn levenslessen en - ervaringen verwerkt. Dingen die hij mee heeft gemaakt en koestert, over zijn familie, zijn eerste liefde, zijn eerste gebroken hart en ander leed. Maar altijd vanuit een het-glas-is-halfvol-benadering.
Sinds de release van zijn debuut in September 2022 komt Boaz in een sneltrein terecht. Zijn muziek en vooral de single ‘Lovestreet 55’ valt op bij de radio (Giel Beelen, Spijkers Met Koppen, Daniel Dekker) en zorgt voor meer publiek bij zijn optredens. Als‘Oortalent’ struint hij stad en land af om voor de Popronde te spelen. In deze periode is hij ook te gast bij ‘Matthijs Gaat Door’ om daar zijn eerste single ‘Midnight Train’ te spelen met de ‘Sven Hammond Big Band’. In het voorjaar van 2023 startte zijn eerste clubtour in samenwerking met MOJO. Deze tour gaat langs kernpodia door heel Nederland. Naast zijn rol in ‘The Passion’ werd Boaz op 5 mei Friese Ambassadeur van de vrijheid. Waar deze nu 22-jarige Boaz altijd al van droomde is langzaam werkelijkheid aan het worden.
Terwijl al deze gebeurtenissen worden omarmd is Boaz aan het schrijven en zich verder aan het ontwikkelen. Er wordt momenteel hard gewerkt aan een nieuw album.’’
Boaz
YORI
Yori Swart, beter bekend als Yori, maakt Indie-pop muziek met een folk randje. Haar EP ‘Wanna Be So High’ kwam in november 2023 uit gevolgd door een tour door het Nederlandse clubcircuit. In september verschijnt haar nieuwe single ‘Don’t Keep Me Waiting’.
De afgelopen jaren schreef Yori naast haar eigen muziek ook voor artiesten als Roxeanne Hazes, Bente, Maan en Meau, en treedt ze op als gitarist en zangeres in de band van Ilse DeLange. In het verleden won Yori prijzen als de Grote Prijs Van Nederland, de Amsterdamse Popprijs en de Sena Pop NL Award. Afgelopen jaar kreeg ze Veronica’s Oorkonde voor haar single Jumping Jack Flash die in de zomer van 2023 uitkwam.
YORI
P.J.M. Bond
Combineer de beste elementen van Americana en Amerikaanse literatuur, en je krijgt P.J.M. Bond: een folkzanger gewapend met piano en gitaar, die erin slaagt memorabele melodieën te bekleden met diepgravende en verhalende teksten. Dit is geen sinecure: Bond behaalde een onderzoeksmaster Literary Studies, terwijl het tegelijkertijd lukte om zijn muziekdroom te verwezenlijken. Die combinatie maakt Bond tot dé pionier van de Literary Americana-stroming in Nederland.
Bond verdiende zijn sporen als songwriter met zijn band Dandelion — waarmee hij twee albums uitbracht: “Everest” (2016) en "Laika, Belka, Strelka" (2019) — en is daarnaast een veelgevraagd sessiemuzikant bij onder andere VanWyck, Judy Blank, JOHAN, Yorick van Norden, en Her Majesty. In 2021 debuteert P.J.M. Bond met de EP "Sunset Blues” (Concerto Records), welke veel internationale aandacht krijgt. Americana UK classificeert het "guitar and vocal folk perfection” en country blog Holler benoemt Bond onmiddelijk tot Artist of the Week: "Bond has created an understated masterpiece.”
In het najaar van 2023 lanceert Bond het interdisciplinaire debuutalbum “In Our Time,” geïnspireerd door de gelijknamige verhalenbundel “In Our Time” (1925) van de legendarische Amerikaanse auteur Ernest Hemingway. Met deze plaat realiseert Bond een lang gekoesterde droom: het samenbrengen van literatuur en muziek in één kunstwerk Dankzij de bescheiden groep folk- en Americana liefhebbers die Nederland rijk is, wordt P.J.M. Bond langzaam maar zeker een gevestigde naam in de Nederlandse muziekscene.
Er zijn weinig songwriters die zo hard en consistent aan de weg timmeren als P.J.M. Bond, en zich zo stug vasthouden aan hun idealen en principes. Het is tijd voor een frisse wind in het vastgeroeste folkgenre, het is tijd voor literaire Americana van de bovenste plank: het is tijd voor P.J.M. Bond.
Frank Bond
Is Frank Bond een vreemde eend in de bijt? Misschien.
Na 10 jaar van avonturen en jongensdromen beleven met zijn band AlascA - Engelse platendeal, airplay op BBC2, BBC6, Radio2, tours door Nederland, Italië, Engeland en Duitsland, van de grote zaal van Paradiso tot een support voor Sinéad O’ Connor - trok hij zich in 2020 terug uit de muziek. Hoewel hij als songwriter herhaaldelijk internationale lof ontving voor zijn lyrische songwriting in de traditie van Dylan, Simon en Cohen werd het zijn doel om zichzelf opnieuw uit te vinden.
Nu treedt hij langzaam weer naar buiten en ziet hij zijn liedjes als toverspreuken. En hoewel hij in zijn eentje optreedt, is hij nooit alleen. Hij is de Franse Alain Fournier, de sinds 2018 vermiste Frans de Blaak uit Warder, de Japanse synthpop foodie Grapefruit Airbag en de optimistische Goya Van Gogh in een.
Maf als dat klinkt, het resultaat is wonderlijk en betoverend.
Frank Bond
Inge Lamboo
Inge Lamboo is een zangeres en multi-instrumentalist die zichzelf heeft leren gitaar, piano, drums en basgitaar te spelen. Ze begon op 15-jarige leeftijd met het schrijven van liedjes. Hoewel Inge haar debuutalbum in april 2023 heeft uitgebracht, is ze niet onbekend gebleven in de online wereld. Ze heeft meer dan 140.000 volgers op TikTok, is gerepost door artiesten zoals Lindsey Buckingham en Yungblud en is de afgelopen jaren meerdere keren viraal gegaan, op een manier die alleen Inge Lamboo kan. In haar liedjes en video's is Inge een stem voor degenen die worstelen met hun mentale gezondheid en voor wie ze van houden.
In november 2023 deelde Inge het bijzondere verhaal over hoe P!nk de covers van haar liedjes ontdekte. P!nk heeft haar in contact gebracht met de juiste mensen in de muziekindustrie om haar carrière op weg te helpen. Ondertussen heeft Inge verschillende singles uitgebracht: Why We Stay, Black Heart, Pray, I Still Try en Easy. Haar nummers zijn op verschillende radiostations gespeeld en ze is daar ook uitgenodigd om te spelen. Haar nummer "Black Heart" (een nummer gekozen door haar TikTok-volgers) werd de Veronica Oorkonde/single van de week op Radio Veronica.
In 2022 was Inge de support act van Orange Skyline en Aly & AJ. In april 2023 ging Inge op tournee als support voor Floor Jansen tijdens haar uitverkochte clubtour en opende ze voor David Duchovny. Na de release van haar debuutalbum "Black Heart" (Sony Music) ging ze op haar eerste headline-tournee in Nederland.
Inge Lamboo
Stille Disco met Dj Ed Rock
Op de magische plek van het Dijkmagazijn draait vinyl dj Ed Rock organisch, alternatieve en global tunes. Sinds begin jaren ’90 draait Dj Ed Rock graag en vaak voor volle dansvloeren. ”Ik probeer een balans te vinden tussen de smaak van het dansende publiek, mijn collectie 7” singles en mijn ervaring om een avond te laten slagen.”
Gaat een fijn afsluitend feestje worden aan de dijk.
De locaties voor de optredens liggen rondom het dijkmagazijn, vlakbij het Monument Gat in de Dijk en het Dijkgatbos. Foto: Siebe Swart
Team
Frank van den Berg, Marlies Buurman (Culture Matters); Jacco Laan
Met medewerking van Staatsbosbeheer en Zorgboerderij Dijkgatshoeve.
Mede mogelijk gemaakt door Gemeente Hollands Kroon en 100 jaar Zuiderzeewerken
Artikel over Gat in de Dijk in het Noord-Hollands Dagblad, 21 augustus 2024
Lees het artikel hier.


Ontwerper in Residence: Eric-Jan Pleijster
In juli zal landschapsarchitect Eric-Jan Pleijster van LOLA Landscape Architects een week lang in het dijkmagazijn op de Wieringermeerdijk werken en zich onderdompelen in de Wieringermeerpolder en zich verdiepen in iets wat hij zelf ‘Delta-design’ noemt; de rol van ruimtelijk ontwerp in de toekomst van onze delta.
Eric-Jan Pleijster is een van de meest toonaangevende landschapsarchitecten en denkers over de toekomst van ons land en auteur van de publicatie Dijken van Nederland. Ook ontwikkelde hij de toekomstverkenning Plan B NL2200 (2019) welke aan het begin kwam te staan van een brede discussie over ruimtelijke ordening, klimaatverandering en zeespiegelstijging.
Zijn werkperiode zal Eric-Jan wijden aan het 'Deltadenken' en de manier waarop er in Nederland wordt gewerkt aan waterveiligheid. Hij ziet dat het werken aan de delta nog steeds grotendeels een ingenieurs-gedreven aanpak heeft, vergelijkbaar met de de tijd van de Zuiderzeewerken. Wat is de rol van het ontwerp nu?
Na afloop van zijn werkperiode zal Eric-Jan Pleijster zijn bevindingen op een n.t.b. manier met het publiek delen. Hoe en wanneer maken we op deze plek bekend.
Over onze residenties
Juist creatieve en ruimtelijk denkers zijn in staat om op afgezonderde plekken inspiratie te vinden en nieuwe perspectieven te schetsen en nieuwe horizonten te verkennen daar waar wij ze nog niet zien. We willen denkers, kunstenaars en ontwerpers van allerlei disciplines werkperiodes aan gaan bieden in de dijkmagazijnen om nieuw werk te ontwikkelen en te realiseren. Omdat we nog in de opstartfase van DIJK zijn, en we nog moeten verbouwen in Wieringerwerf, willen we langzaamaan beginnen en testen hoe de residenties zullen werken.
We zullen de werkperiodes benaderen als 'dijkwachterschap anno nu'. De resident kan zich even een dijkwachter wanen en nadenken over over de rol van het water bij het ontstaan van de Wieringermeerpolder en de te verwachten veranderingen van het gebied. Afhankelijk van zijn/haar discipline kan gekeken worden hoe de denkrichting van de week nader gespecificeerd kan worden. Omdat we vanuit DIJK zo bezig zijn met het watererfgoed en de inrichting van het landschap hebben we allereerst aan een landschapsarchitect gedacht die goed in staat zou zijn om vanuit historische kennis mee te denken over de toekomst.