Natuurfilosofische Wandeling #1
Op zondag 21 juli organiseert DIJK een Natuurfilosofische wandeling van ca. 1,5 uur, startend bij het dijkmagazijn in Wieringerwerf. Aansluitend is er koffie met koek en voeren we een open gesprek over de relatie mens-natuur. De wandeling is geschikt voor jong en oud.
13.00 uur Start wandeling met instructie
14.30 uur Koffie thee en koek
tot 16.00 uur Open dialoog met alle aanwezigen
Good to know
Voor deze eerste wandeling in een nieuwe reeks natuurfilosofische dijkwandelingen hadden wij ecoloog en natuurfilosoof Matthijs Schouten uitgenodigd om ons mee te nemen op een dijkwandeling en onderweg te vertellen over zijn visie op de relatie mens-natuur en in gesprek gaan met de groep over dit thema. Helaas is Matthijs Schouten wegens omstandigheden niet in de gelegenheid de wandeling te begeleiden en hebben we in overleg besloten deze uit te stellen. Om toch met onze serie te kunnen starten, organiseren we nu op zondag 21 juli een wandeling i.s.m. een aantal mensen die samen met Matthijs en filosoof Louis Bijl de Vroe een reis hebben gemaakt naar de Burren, in Ierland (zie https://www.natuurcollege.nl/leiderschap-in-conviviality/) Vanuit deze groep reizigers is het initiatief ontstaan onder de naam 'Genius Loci’ (de geest van de plek) waarmee ontmoetingen plaatsvinden binnen Nederland, op plekken die nog een sterke verbinding hebben tussen leefgemeenschappen, bodem, poëzie en ambachten. Onder leiding van Paul Roncken, directeur van NatuurCollege en oud leerling van Matthijs zullen we na de wandeling met behulp van open dialoogtechnieken (open spaces) verkennen wat ‘het andere en het eigene’ is rond het dijkmagazijn, nu, in het verleden en in de toekomst.
Wandel mee!
Aanmelden voor de wandeling graag via:
info@dijk.nl
Locatie:
Dijkmagazijn Wieringerwerf
nabij Noorderdijkweg 24, Wieringerwerf
Dialoog
De dialoog die we met elkaar voeren vindt plaats bij het dijkmagazijn, liefst zittend in het gras met koffie en koek. Lees hieronder meer over het gedachtengoed van Matthijs Schouten zodat je weet in welke sfeer we met elkaar in gesprek willen gaan.
Over Matthijs Schouten
Volgens Schouten is de milieucrisis vooral een crisis van geest en ziel. Hij ziet het als zijn missie ons bewust te maken van het beeld dat wij van de relatie tussen mens en natuur hebben en ons te inspireren tot het inzicht dat het de basis is van ons welzijn. De ecologische crisis heeft volgens Schouten vooral te maken met de vragen wie wij denken te zijn op deze planeet en wat we moeten worden om een duurzame toekomst op de ze aarde te creëren, voor onszelf en alle andere schepsels.
Matthijs Schouten (1952) studeerde biologie, Keltische taal- en letterkunde, vergelijkende godsdienstwetenschappen en oosterse filosofie. Na zijn studie werkte hij geruime tijd in Ierland; hij verrichtte daar onderzoek aan hoogvenen en voerde er tevens een campagne ter bescherming van veengebieden. Hij was van 1992 tot heel recent verbonden aan Staatsbosbeheer. Bovendien is hij bijzonder hoogleraar in Natuur- en Landschapsbescherming aan de universiteiten van Cork en Galway (Ierland) en emeritus hoogleraar in de Ecologie en Natuurbeheer aan de Wageningen Universiteit. Sinds zijn studietijd heeft hij zich verdiept in de rol die natuur speelt in het menselijk denken en hij publiceerde hierover onder meer de boeken Spiegel van de natuur; het natuurbeeld in cultuurhistorisch perspectief en Het andere en het eigene; onze relatie met natuur en landschap.
In 2021 was Matthijs te zien in de televisieserie De Boeddhistische blik. Het portret van Matthijs Schouten, met de titel De natuurlijke mens (regie Alexander Oey), is hier terug te zien:
De natuurlijke mens.
Op de hoogte blijven
Blijf op de hoogte van onze serie wandelingen en andere activiteiten via info@dijk.nl.