Terug naar alle evenementen

Ontwerper in Residence: Eric-Jan Pleijster


  • Dijkmagazijn Wieringerwerf (kaart)

In juli zal landschapsarchitect Eric-Jan Pleijster van LOLA Landscape Architects een week lang in het dijkmagazijn op de Wieringermeerdijk werken en zich onderdompelen in de Wieringermeerpolder en zich verdiepen in iets wat hij zelf ‘Delta-design’ noemt; de rol van ruimtelijk ontwerp in de toekomst van onze delta.

Eric-Jan Pleijster is een van de meest toonaangevende landschapsarchitecten en denkers over de toekomst van ons land en auteur van de publicatie Dijken van Nederland. Ook ontwikkelde hij de toekomstverkenning Plan B NL2200 (2019) welke aan het begin kwam te staan van een brede discussie over ruimtelijke ordening, klimaatverandering en zeespiegelstijging. 

Zijn werkperiode zal Eric-Jan wijden aan het 'Deltadenken' en de manier waarop  er in Nederland wordt gewerkt aan waterveiligheid. Hij ziet dat het werken aan de delta nog steeds grotendeels een ingenieurs-gedreven aanpak heeft, vergelijkbaar met de de tijd van de Zuiderzeewerken. Wat is de rol van het ontwerp nu? 

Na afloop van zijn werkperiode zal Eric-Jan Pleijster zijn bevindingen op een n.t.b. manier met het publiek delen. Hoe en wanneer maken we op deze plek bekend.

Over onze residenties

Juist creatieve en ruimtelijk denkers zijn in staat om op afgezonderde plekken inspiratie te vinden en nieuwe perspectieven te schetsen en nieuwe horizonten te verkennen daar waar wij ze nog niet zien. We willen denkers, kunstenaars en ontwerpers van allerlei disciplines werkperiodes aan gaan bieden in de dijkmagazijnen om nieuw werk te ontwikkelen en te realiseren.  Omdat we nog in de opstartfase van DIJK zijn, en we nog moeten verbouwen in Wieringerwerf, willen we langzaamaan beginnen en testen hoe de residenties zullen werken. 

We zullen de werkperiodes benaderen als 'dijkwachterschap anno nu'. De resident kan zich even een dijkwachter wanen en nadenken over over de rol van het water bij het ontstaan van de Wieringermeerpolder en de te verwachten veranderingen van het gebied. Afhankelijk van zijn/haar discipline kan gekeken worden hoe de denkrichting van de week nader gespecificeerd kan worden. Omdat we vanuit DIJK zo bezig zijn met het watererfgoed en de inrichting van het landschap hebben we allereerst aan een landschapsarchitect gedacht die goed in staat zou zijn om vanuit historische kennis mee te denken over de toekomst. 

Vorige
Vorige
8 juni

Open Huis dijkmagazijn Scharwoude

Volgende
Volgende
14 september

DIJK Fest