Dijkmagazijn Scharwoude.

‘De Zwarte Schuur’ wordt met zoveel mogelijke lokale, circulaire materialen getransformeerd tot een duurzame guesthouse waar je vanaf deze zomer kan ‘slapen als een dijkwachter’.

Transformatie Dijkmagazijn Scharwoude

Hoe het was

Transformatie.

Het dijkmagazijn (1923) vormt aan de IJselmeerdijk een zeer markante verschijning met zijn zwarte gepotdekselde buitenschil en rode kap. Het is van verre al zichtbaar en was misschien ooit vanaf het water een makkelijk oriëntatiepunt. De donkere, gesloten schil omhult een interieur waar de oorspronkelijke functie en geschiedenis van het gebruik goed zichtbaar en herkenbaar is in de opbouw en details van de houten constructie.

De dijkmagazijnen zijn ooit neergezet als functionele bouwsels met een simpele indeling met een voor- en een achterhuis, een zolder met een bijzondere houten constructie voor de opslag van houten palen en zeilen. Beneden in het voorhuis lagen de gewichten en zandzakken. In het achterhuis een kacheltje voor de dijkwachter.

Het dijkmagazijn in Scharwoude combineert zijn sterk utilitaire karakter met mooie proporties en verfijning in architectonische details waardoor het in sommige opzichten zelfs een zekere elegantie uitstraalt. De oplettende toeschouwer ziet dat hier niet zomaar een schuur is neergezet maar dat de tekenaar heeft gespeeld met diverse horizontale en verticale elementen, en dat er is gespeeld met getrapte lijnen en lichte glooiingen in de belijning waardoor het pand een sierlijke uitstraling heeft.

Het contrast tussen deze twee karakters heeft voor architectenbureau Common Practice de aanleiding gegeven tot een verschillende benadering van interieur en exterieur.


Zie voor meer informatie ook de website van Common Practice.

De aanblik en de indeling van het pand tasten wij zo min mogelijk aan. Op de verdieping komt een nieuwe indeling met een grote slaapkamer, een badkamer en twee kingsize bedstedes en een open werkruimte met uitzicht op het Markermeer. Achter de rollende luiken aan de voorzijde worden nieuwe, isolerende ramen geplaatst.

Samen met de aannemer wordt gewerkt aan een respectvolle inpassing van de nieuwe openingen (een deur aan zijkant van het gebouw) en andere nodige architectonische ingrepen binnen de schil van het oude dijkmagazijn, en het creëren van een warm en winddicht binnenhuis dat comfort biedt voor de mensen die in de guesthouse zullen verblijven. We werken daarbij zoveel mogelijk circulair. Het bestaande krijgt een rol in het nieuwe, en wat is toegevoegd kan ook weer verwijderd worden en een nieuwe rol krijgen elders. Plus we werken met biobased materialen zoals vlasisolatie en zoveel mogelijk met lokaal ‘gesourcde’ materialen.

Open Huis

Wat het betekent om erfgoed een nieuwe bestemming te geven en wat erbij komt kijken als je een historisch waardevol pand wil restaureren en transformeren op een duurzame, circulaire wijze delen we graag met anderen.

Op zaterdag 8 juni houden we daarom tussen 11.00-17.00 uur open huis. De architecten zullen aanwezig zijn om toelichting op hun werk te geven.

Team

Culture Matters
Common Practice
Zwarthoed Aannemer

2022
verwacht zomer 2024

Opdrachtgever
Architect
Aannemer

Jaar
Oplevering

  • De restauratie van de kenmerkende rollende delen zoals de luiken en het hang en sluitwerk wordt mede moglijk gemaakt door het Cultuurfonds

  • Het restauratiefonds is mede financier van de verbouwing van dijkmagazijnen.