Artist in Residence programma.

In 2024 werkte Eric-Jan Pleijster als eerste Artist in Residence in het dijkmagazijn.

Over onze Airs

Juist creatieve en ruimtelijk denkers zijn in staat om op afgezonderde plekken inspiratie te vinden en nieuwe perspectieven te schetsen en nieuwe horizonten te verkennen daar waar wij ze nog niet zien.

We willen denkers, kunstenaars en ontwerpers van allerlei disciplines, werkperiodes aanbieden in de dijkmagazijnen om nieuw werk te ontwikkelen en te realiseren.  Omdat we nog in de opstartfase van DIJK zijn, en we nog moeten verbouwen in Wieringerwerf, willen we langzaamaan beginnen en testen hoe de residenties zullen werken. In 2024 hebben we twee AIRS in het dijkmagazijn laten werken.

We benaderen de werkperiodes als 'dijkwachterschap anno nu'.  De resident kan zich even een dijkwachter wanen en nadenken over over de rol van het water, bijvoorbeeld bij het ontstaan van de Wieringermeerpolder, en de relatie met het landschap . Afhankelijk van zijn/haar discipline kan gekeken worden hoe de denkrichting van het verblijf nader gespecificeerd kan worden.

Omdat we ons vanuit DIJK richten op watererfgoed en de inrichting van het landschap hebben we allereerst aan een landschapsarchitect gedacht die goed in staat zou zijn om vanuit historische kennis mee te denken over de toekomst.  

AIR #1

Eric-Jan Pleijster, van LOLA Landscape Architects, is onze eerste Artist in Residence geweest en deelde zijn bevindingen op donderdag 16 januari 2025 tijdens een inspiratielezing in het hoofdkantoor van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) in Heerhugowaard.

Eric-Jan Pleijster

Eric-Jan Pleijster is een van de meest toonaangevende landschapsarchitecten en denkers over de toekomst van ons land en auteur van de publicatie ‘Dijken van Nederland’.

Ook ontwikkelde hij de toekomstverkenning ‘Plan B NL2200’ (2019) welke aan het begin kwam te staan van een brede discussie over ruimtelijke ordening, klimaatverandering en zeespiegelstijging. 

Eric-Jan wilde zijn werkperiode wijden aan het 'Deltadenken' en de manier waarop  er in Nederland wordt gewerkt aan waterveiligheid.

Hij ziet namelijk dat het werken aan de delta nog steeds grotendeels een ingenieurs-gedreven aanpak heeft, vergelijkbaar met de de tijd van de Zuiderzeewerken.
Hij pleit voor een grotere rol voor het ontwerp als middel in transitieprocessen en voor het verbeelden van de (mogelijke) toekomst.

Tijdens zijn verblijf in het dijkmagazijn praatte hij veel met bewoners van de Wieringermeerpolder, met ondernemers en met agrariërs.
Het zette hem - zo op de grens van land en water - aan het denken over de rol van de dijkmagazijnen in de toekomst. Waar ze vroeger als beschermers tegen het water dienden, kunnen ze in de toekomst misschien meer bijdragen aan het behouden en beleven van kustgebieden, zowel aan de IJsselmeerkust als in het rieverengebied waar er nog behoorlijk wat dijkmagazijnen staan.
Een netwerk van dijkmagazijnen zag hij voor zich die op prachtige plakken als trekkershutten in het landschap liggen en een nieuwe rol kunnen krijgen als land-water-arrangementen.

Resultaat

Eric-Jan lichtte toe hoe zijn Plan B destijds (in 2019) veel los had gemaakt en hoe het in relatie staat tot de vele andere, vaak alarmerende verbeeldingen van de mogelijke toekomst van de Delta van Nederland .

Inmiddels ruim zes jaar later organiseert HHNK met regelmaat inspiratielezingen op het hoofdkantoor en mag iemand als Eric-Jan zijn ideeën over de toekomst van Nederland komen delen met directie en medewerkers, en hardop vragen of we doorgaan met dijken bouwen of op een andere manier naar de toekomst van het land gaan kijken. Met elkaar verkenden we de vraag of en hoe we dan op andere manieren met het water gaan leven.

Een mooi resultaat van onze eerste Artist in Residence.

Info

Wil je meer weten over de Artist in Residencies, stuur dan een mailtje naar info@dijk.nl.

Binnenkort volgt hier meer informatie over onze tweede AIR van 2024 en wat deze opleverde. 

Foto’s van het dijkmagazijn: Eric-Jan Pleijster; overige afbeeldingen LOLA Landscape Architects. Zwart-witfoto van Eric-Jan: Harry Schuitemaker.